Un moment epic al raliurilor: Vatanen pe Pikes Peak

Pe vremea cand noi abia ne trezeam de revolutie, un regizor castiga o galagie de premii cu un filmulet denumit “”, realizat pe faimosul hill climb Pikes Peak. Ari Vatanen a fost pilotul care a reusit sa zguduie continentul american prin 1988, stabilind recordul mondial la urcarea pe Pikes Peak, care a fost batut abia in 1994.

Pilotul finlandez, nascut in 1952, avea pana in acel moment un palmares impresionant, cu destul de multe campionate de castigate, la retragerea lui putand sa numere 101 raliuri din care o data a iesit campion mondial, de 10 ori pe primul loc si de 27 de ori a terminat pe podium. Si ca o paranteza, copilotul lui din ’79 pana in ’81 a fost David Richards, actualul director executiv de la Prodrive.

El a fost foarte aproape de moarte in 1985 in cadrul raliului din Argentina, dar asta nu l-a impiedicat sa participe pana in 2003, acumuland experiente din diferite echipe, precum Ford, Opel, Subaru, BMW, Mitsubishi si desigur . Anul trecut a candidat la presedintia dar nu a reusit sa-l invinga pe fost sef de la Ferrari, Jean Todt.

Revenind la “Climb Dance“, Ari a avut la dispozitie un cu care a scos timpul de 10:47.77. Masina avea vreo 600cp pe 900kg, transmisie integrala si patru roti directoare.

Presupunand ca ati inteles importanta acestui personaj in peisajul automobilistic, acesta este filmuletul “Climb Dance“, regizat de francezul Jean Louis Mourey.

Anul trecut a fost lansat un omagiu acestui filmulet, sub numele de Peak Performance avand in prim plan pe campionul cu o Fiesta putin racita:

2 comments / Add your comment below

 1. AM AVUT OCAZIA SA AJUNG ANUL ACESTA IN WOODLAND PARK LA NISTE PRIETENI CARE VAZAND CA NU AM PROBLEME CU INIMA AU PROPUS SA URCAM PE PIKES PEAK. A FOST O EXPERIENTA UNICA IN VIATA , INCREDIBIL DE FRUMOS. PE ANUMITE PORTIUNI EFECTIV ITI TREMURAU PICIOARELE CAND MERGEAI LA UN METRU DE URIASELE PRAPASTII FARA GARDURI DE PROTECTIE. UN EFORT FENOMENAL AU FACUT AMERICANII ASTIA SA CONSTRUIASCA ACEL DRUM CARE CICA AR FII CEL MAI INALT DIN LUME.
  MAREA MEA DILEMA ERA CUM PUTEAU CONDUCE ACEI PILOTI CU VITEZA PE ACEL TRASEU. NOI MERGEAM CA MELCU SI TREMURAM.
  DACA AVETI DRUM IN CENTRUL AMERICII RECOMAND DIN SUFLET SA VIZITATI OBIECTIVELE TURISTICE DIN STATUL COLORADO SI UTAH.

  1. Cei care au urcat si vor urca sunt piloti profesionisti cu masini special gandite pentru asta, deci asta ar fi raspunsul la intrebarea ta :)
   Anul asta se anunta batalie mare, cica sunt multe masini care vor sa bata recordul, mai multe ca niciodata.

   Felicitari pentru experienta, sunt sigur ca e ceva deosebit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow us on Social Media