Drive-Test: Bugatti EB110 vs Bugatti Veyron

Un nume rasunator, doua supercar-uri de exceptie. Unul la care visam cand eram copii si ne jucam cu machete si altul care visam acum cand machetele alea nu mai sunt satisfacatoare. Putini sunt cei care au avut ocazia sa conduca un sau un dar si mai putini sunt cei care au reusit sa le puna in paralel si sa vada cat de mult si-a spus cuvantul tehnologia in cei aproape 20 de ani.

Totusi diferentele nu sunt atat de mari pe cat ne-am fi asteptat, ni se spune. EB110 facea legea in ’91 cand a aparut iar Veyronu face legea si acum, dupa cativa ani de cand e pe piata si se tine bine. Ambele sunt pline de si ambele au imense ajutate de patru turbine. Ambele sunt integrale si sunt gandite sa alerge cat de tare te tin curelele si strazile, sau in functie de cat sange ai in… vene. Ca sa nu mai spun ca ambele au fost desenate atat pentru a se strecura pe sub aer cat mai bine dar si pentru a face lumea din jurul lor sa saliveze.

Dar cand vine vorba de tehnologie apar diferentele majore, evident. De la o masina conceputa in Italia de cativa tehnicieni meseriasi (putin spus) pana la o masina facuta in Franta de un o corporatie, cum a ajuns Volkswagen.

Practic nu este o confruntare aici, nu este vorba de performante sau de timpi. Nici nu s-ar putea pune problema pentru ca EB110 are un 3.5l quad-turbo si 524cp iar Veyronu are 8.0l W16 quad-turbo si 1001cp. Vedeti dublu sau poate chiar mai mult? Ei bine, despre asta este vorba!

Totusi ma gandesc ca sa mergi in 1991 cu 343km/h (cat putea EB110) era mai impresionant decat sa mergi in 2005 cu 400km/h. De doua ori mai multi cai, motor de peste doua ori mai mare dar doar 60km/h in plus… cred ca trebuie sa mai lucram un pic cu aerul asta, nu?

Discutii despre aceste doua supercar-uri ar putea sa tina zile intregi, asa ca trecem la un filmulet cu Veyron-ul pe Autobahn pentru o tura “chill” si o galerie foto cu ambele masini, lucru mai rar intalnit mai ales in aceeasi culoare.

Sursa: Autocar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow us on Social Media