O fila de istorie: Porsche 935 1976

Dupa episodul in care am vazut cum e viata alaturi de masini din Le Mans urmeaza sa mai rasfoim un pic cartea de istorie motorsport catre capitolul Porsche. Ce vedem in poze este o varianta a Porsche 911 Turbo modificata din fabrica pentru competitii conform regulilor FIA-Group 5, numita .

935-ul de Grupa 5 venea cu un motor de 3L turbo de 560cp racit cu aer, si in regim de curse consuma 52l / 100km la o presiune de 1.35-1.55 bari. Greutatea impusa de reguli era de minim 970kg . Acest model era dedicat clientilor care vroiau sa alerge in diferite competitii iar succesul modelului a fost dovedit prin castigarea cursei de 24 ore din ’79 si multe altele. Defapt, masina era atat de rea la vremea respectiva incat in aproape orice competitie dadeai de cateva exemplare pe circuit, care terminau si bine clasate. Dominatia ei a luat sfarsit in 1982, cand FIA a schimbat regulile si a redus clasificarea la doar trei grupe, mult mai stricte.

Exemplarul de fata a ajuns pe continentul american, aratand la bord undeva in jurul a 55.000km. Proprietarul ei zice ca se bucura de ea in regim de condus zilnic, ceea ce nu-mi imaginez ca e deloc usor. Dar pana la urma asta e tot farmecul, nu-i asa?

Si pentru ca nu ne saturam doar cu niste poze, am ales doua filmulete care sa ne ajute sa “gustam” un pic din placerea acestei masini. Unul este de la Oldtimer Grand Prix 2011 si include ceva filmari onboard si multe flacari la fund, celalalt o prezentare cu detalii iar ambele sunt mai jos, sub galeria foto

Sursa poze: Lowered Lifestyle

Follow us on Social Media